BİZDEN MESAJLAR

Değerli okurlarımız,

Bu sayımızda, COP30 öncesi dünyanın iklim ajandasında öne çıkan gelişmelere değiniyoruz. Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın öncülüğünde, 17 ülke ile Avrupa Birliği ve Afrika Birliği temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen çevrimiçi zirvenin ardından, mesaj net: İklim krizine karşı artık gecikmeye tahammül yok. Gündemdeki haberleri sizler için derliyor, sürdürülebilirliğe dair bilinci artırmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu sayıda, giderek daha fazla gündeme gelen önemli bir kavram olan iklim atfına  kısa bir bakış sunuyoruz.

Sürdürülebilir kalın…

ÖZGÜN ÇINAR, CEO

Makale içeriği

ESG’Lİ HABERLER

  • Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), 2024 yılı Ortak Denetim Faaliyeti (CSA) kapsamında, Endeksler Yönetmeliği (BMR) uyarınca çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) açıklamalarına ilişkin bulgularını yayımladı. Bu durum, ESMA’nın endeks sağlayıcılarını doğrudan denetleme konusundaki önemli bir adımı ve Ulusal Yetkili Makamlarla (NCA’lar) iş birliği içinde gerçekleştirdiği ilk koordineli incelemeyi temsil ediyor. Sonuç olarak iki yönlü bir tavsiye paketi sunuldu: Avrupa Komisyonu’na (EC): ESMA, endeks sağlayıcıları üzerindeki düzenleyici yükü azaltmak için BMR’nin İkinci Düzey tedbirlerinde değişiklik yapılmasını öneriyor. Endeks sağlayıcılarına: ESMA, ESG açıklamalarının daha açık ve karşılaştırılabilir olmasını sağlayarak, endeks kullanıcılarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılamayı hedefliyor. DETAY
  • Microsoft, CO280 ile önemli bir alım anlaşması imzalayarak, 12 yıl boyunca 3.685 milyon ton kalıcı karbondioksit giderimi satın almayı taahhüt etti. Karbondioksit, ABD’deki bir kağıt ve selüloz fabrikasının kazan baca emisyonlarından yakalanacak ve kalıcı olarak yeraltında depolanacak. Bu anlaşma, kayıtlara geçen en büyük mühendislik harikası karbondioksit giderimi anlaşmalarından biri olarak değerlendiriliyor. DETAY
  • Ülkeler, 2028’den itibaren emisyonlarını azaltmayı başaramayan gemiler için maddi cezalar da dahil olmak üzere, küresel nakliye sektörünü net sıfır hedefine ulaştırmayı amaçlayan bir dizi politika üzerinde anlaştılar. Londra’daki BM Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) merkezinde hükme bağlanan kurallar, kirlenmeye yol açan herhangi bir endüstri için dünyanın ilk anlamlı küresel karbon fiyatlandırma planını temsil ediyor.
  • Green Impact Borsası (GIX), ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun, GIX’in ABD’deki ilk sürdürülebilirlik odaklı borsa olarak faaliyete geçmesini sağlayacak ulusal menkul kıymetler borsası olarak kayıt başvurusunu onayladığını duyurdu. DETAY
  • İngiltere çevresindeki denizlerdeki yunuslar, artan su sıcaklıkları ve ülkenin 1980’lerde yasakladığı toksik kimyasalların birleşiminden dolayı ölüyor. Poliklorlu bifeniller (PCB’ler), bir zamanlar endüstriyel üretimde yaygın olarak kullanılan uzun süreli bir kalıcı kimyasal kirletici türü. Üreme ve bağışıklık tepkilerine müdahale ediyorlar ve insanlarda da kansere neden olabiliyorlar. DETAY
Makale içeriği
  • Çinli bilim insanları, petrol sızıntılarını temizleme şeklimizi değiştirebilecek, yosundan yeni bir malzeme geliştirdiler. Guizhou Eğitim Üniversitesi’nde görevli ekip, suyu iterken petrolü emmesi için sfagnum yosununu modifiye etti. DETAY
Makale içeriği
  • Avrupa Komisyonu, AB Ormansızlaşma Yönetmeliği’nin (EUDR) uygulanmasını basitleştirmek için bir dizi revizyon yayınladı. Revizyonlar, çevresel hedefleri korurken uyumluluk yüklerini hafifletmeyi amaçlıyor. Hedefler şu şekilde: %30 maliyet azaltma: Gözden geçirilmiş durum tespiti (due diligence) süreçlerinin şirketlerin uyum sağlama maliyetlerini %30 oranında düşürmesi bekleniyor. Yıllık raporlamaya izin verildi: İşletmeler artık sevkiyat başına değil yıllık olarak durum tespiti beyanları sunabilir. Yeniden ithalat ve gruplar için esneklik: Durum tespiti beyanlarının ve grup çapındaki gönderimlerin yeniden kullanılmasına bundan böyle izin veriliyor. DETAY

🍃YEŞİL KÖŞE🍃

COP30 Öncesinde Küresel Çağrılar

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Brezilya’da düzenlenecek COP30 öncesinde küresel iklim eyleminin hızlandırılması için acil bir çağrıda bulundular. Guterres, “Kaybedecek zamanımız yok,” diyerek iklim felaketlerinin tüm bölgeleri etkilediğini, yoksulluğu derinleştirdiğini, toplulukları yerinden ettiğini ve küresel istikrarsızlığı körüklediğini vurguladı. İklim krizi karşısında daha fazla gecikmenin kabul edilemeyeceği belirtilirken, tüm liderlerden daha güçlü ve hızlı adımlar atmaları talep edildi.

Paris Anlaşması’na taraf olan ülkelerin, güncellenmiş iklim taahhütlerini (NDC) sunma konusunda geride kaldığına dikkat çekildi. Son teslim tarihi Şubat ayı olmasına rağmen Eylül’e kadar uzatıldı. Lula ve Guterres, ülkeleri yeni 2035 hedeflerini kapsayan NDC’lerini zamanında sunmaya çağırdı. Bu yeni planların, 1.5°C hedefiyle uyumlu olması, tüm sera gazlarını ve tüm ekonomik sektörleri kapsaması gerektiği vurgulandı.

Yenilenebilir enerjiye geçişin iklim krizinden çıkış yolu olduğu bir kez daha ifade edildi. Guterres, temiz enerjinin hem ekonomik büyüme hem de enerji güvenliği için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Yenilenebilir enerjilerin, fosil yakıt bağımlılığına son vererek küresel rekabet gücünü artıracağı, bu dönüşümün artık geri döndürülemez bir süreç olduğu mesajı verildi.

Afrika’nın güçlü güneş enerjisi potansiyeline rağmen yetersiz yatırım aldığına dikkat çekildi. COP30’da liderlerin, 2035 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler için yıllık 1.3 trilyon dolarlık finansmanı harekete geçirecek güvenilir bir yol haritası sunmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca gelişmiş ülkelerin, adaptasyon finansmanını bu yıl içinde en az 40 milyar dolara çıkarma sözlerini yerine getirmeleri gerektiği hatırlatıldı.

Yapılan yeni bir çalışma, büyük şirketlerin küresel iklim zararında 28 trilyon dolarlık bir payı olduğunu ortaya koydu. Özellikle fosil yakıt şirketlerinin sera gazı emisyonlarının ısıya bağlı ekonomik kayıplarda büyük rol oynadığı belirtildi. Araştırmalar, şirketlerin yol açtığı zararın artık doğrudan ölçülebildiğini ve bu verilerin iklim davalarını güçlendirebileceğini gösteriyor.

Küresel kamuoyunun güçlü bir iklim eylemi talep ettiği de vurgulandı. Hakemli bilimsel çalışmalara göre, dünya genelinde halkın çoğunluğu hükümetlerinden daha iddialı iklim politikaları bekliyor. Liderlerin, halkın bu açık çağrısına daha etkin bir şekilde karşılık vermeleri gerektiği ifade edildi.

Brezilya, COP30’a ev sahipliği yapacak olmanın sorumluluğuyla aktif bir rol üstlenirken ülkelerin zamanında NDC sunmaları için çaba gösteriyor. Ayrıca  Avrupa, Çin ve diğer büyük ekonomileri daha iddialı emisyon kesintilerine ikna etmeyi hedefliyor.

Başkan Lula, COP30’da dört ana girişimi (Küresel Etik Değerlendirme, Açlık ve Yoksullukla Mücadele Küresel İttifakı, İklim Değişikliği Bilgilerinin Bütünlüğü İçin Küresel Girişim ve Yağmur Ormanları Sonsuza Kadar Fonu) destekleme çağrısında bulunarak, iklim değişikliği ile mücadelede sosyal politikalar ve bilgi bütünlüğü gibi konulara da özel önem verilmesi gerektiğini belirtti.

COP30’un, müzakerelerden somut eyleme geçişin sağlanacağı, çok taraflılığa olan güvenin yeniden inşa edileceği ve küresel iklim mücadelesine yeni bir ivme kazandıracağı kritik bir dönüm noktası olması bekleniyor.

DAMLA GÜNALP, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UZMAN YARDIMCISI

Makale içeriği